Результати опитування щодо прав жінок


8 березня до Дня рівних прав для жінок виклав опитування . наразі проголосували 153 людини, це майже як людей на моїй підписці, тож гарно репрезентує, хто мене оточує :)
36% голосів (28% голосів жінок) віддано за те, що в Україні немає ніякої несправедливості щодо жіночих справ. справді, ми звикли сприймати ті права, котрих у західному світі жінки здобували кров’ю, потом та злиднями, як щось само собою зрозуміле. погодьтесь: жінкам наших терен права були подаровані майже суто чоловічою більшовицькою партією. в наших жінок, з одного боку, немає традиції боротьби, а з іншого - їм не доводиться мати справу з вбивствами честі, засиллям ранньоіндустріального шаблону "чоловік - робота + жінка - хата"; українки все-таки голосують на виборах та навчаються в університетах. саме тому, мабуть, терплять принизливу дискримінацію на ринку праці. чоловіки ж взагалі ніякої несправедливості, природньо, не помічають.

30% голосів (37% жіночих голосів) згодні зі мною, що до рівності чоловіків та жінок ще далеко. коли опитування вже було створено, мені слушно вказали на те, що законодавство лише опосередковано впливає на місце жінки у суспільстві, адже нинішня держава не може визначити характер ставлення до жінки з боку її рідних, сусідів, колег в частині відносин, що не описана в нормативно-правових актах. тобто якщо для більшості жінок в Україні нормально щоразу приходячи з роботи ставати до хатньої праці, поки чоловік дивиться телевізор чи проводить час з друзями, то неможливо прийняти закон, котрий би змінив таку ситуацію.

тож факт у тому, що багатьом українським жінкам доводиться продовжувати тягти лямку "робітниця вдень, прислуга ввечері".

19% голосів (23% жіночих голосів) вважають, що законодавство у нас чудове щодо рівності, але повністю не виконується. і це справді так, законодавство не виконується. наприклад, оголошення про пошук робітників із вказанням бажаних статі, віку, сімейного стану - незаконні, і це лише найочевидніший приклад. норми про прийом молодої матері на роботу після 3 років декрету на те саме місце, мабуть, в багатьох випадках виконати взагалі неможливо. але, як вже написано вище, законодавство і його виконання - лише частина проблеми.

6% голосів (5% жіночих голосів) вважають, що жінки взагалі тягар для суспільства. ну треба ж було якось тролів порахувати :) алоха, геї-нігери.

5% (4% жінок) вважають, що слід повернутись до матріархату. можливо, не зовсім влучний вислів, бо суспільства, де б зеркально були змінені становища жінок та чоловіків, ніколи не існувало, а т.зв. матріархат діяв до появи класового суспільства. однак я не бачу жодних підстав вважати, що заміщення чоловіків жінками на вагомих посадах якось прибрало б чи пом’якшило б суспільні антагонізми.

до речі, на цю тему існує епізод мультсеріалу "Ліга справедливості" (1 сезон, 16 та 17 епізоди, "Фурія"), де амазонка Аріжа з шовіністичних почуттів розпилює з повітря хімічну зброю, котра діє лише на чоловіків; дуже яскраво показано, як жінки миттєво замінили чоловіків у всіх галузях, в т.ч. "природньо чоловічих". зрештою, супергерої (та супергероїні ;) ) зупинили "Фурію", і, як це зазвичай в дитячих мультиках, ніхто не загинув.

3% (1% жінок) підтримують популярну в ісламських країнах думку, що жінку слід позбавити дієздатності. часто нині балакаєм про Ісламську державу, однак поруч з нею існує Саудівська Аравія, де можна спокійно підняти суспільну дискусію на тему "чи жінки - люди?".

як бачимо, навіть такому збіговиську неординарних особистостей, як мій список друзів, далеко до розуміння проблем жінок. і змінитись це може лише жіночими зусиллями.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Людина і Вогонь Свободи

моя богиня Энтропия