Прочитавши бібліографію Роджера Желязни


От дочитую бібліографію Роджера Желязни - автора, що з усієї наукової фантастики (НФ), прочитаної в дитинстві, лишився найсвітлішим відбитком у пам’яті, найяскравішим для мене спадком всього того пласту. Його всесвіти (в першу чергу Амбер-Хаос) покинуті з кровоточивими ранами невикористаних заготовок під нові сюжети.

Роджер Желязни, син поляка та ірландки, помер від раку 14 жовтня 1995 року у віці 58 років у Санта-Фе, що в Нью-Мексико, США. Був ветераном загону психологічних (інформаційних) військ, носієм чорного поясу із айкидо, магістром "драми Вікторіанської та Єлизаветинської епох" Колумбійського університету, лідером Нової Хвилі НФ, що зосереджувала увагу на почуттях та світогляді людини, котра потрапила у незвичне становище, а не на самому цьому становищі - світі іншої історичної епохи, іншій планеті, іншому паралельному світі, тощо.

Спитаєте - який мій улюблений твір Р.Ж., і мені важкий цей вибір. Звісно, я люблю барвистий світ декалогії "Хронік Амбера", але є більш глибокі повісті й романи. Після роздумів віддаю "пальму першості" історії "анархіста, що кидає бомби і хоче повалити саме Небо" Махасаматмана "Сема" Будди - "Lord of Light" (Бог Світла).

Усе ж не вся творчість Залізного Роджера мені до вподоби: у немаленькій бібліографії деякі твори згадую з трудом, суть деяких взагалі погубив. У наших краях найбільше відомі "Хроніки Амбера", звісно. Я ж хочу викласти деякий звіт про прочитане (без марних надій, що хтось це повністю прочитає), торкаючись лише романів та повістей. Отож, в хронологічному порядку першого видання - під катом.



1963 - повість "A Rose for Ecclesiastes" - "Троянда для Еклезіаста". Земний талановитий поет вирушає на Марс і зустрічає там вмираючу консервативну цивілізацію. Похмурість червоної планети. Проблема догматизму. (М’яка НФ)


1964 - повість "The Graveyard Heart" - "Серце-цвинтар". Повість, у якій багатії лежать в анабіозі, прокидаючись раз на півроку для бенкетів та інших забав. ГГ - здійснив мрію: закохавшись у жінку з кола анабіотиків, заробив статок і став одним з них. Оповідь про те, як буржуазія з жиру біситься, а тупі ревнощі ламають долі. (М’яка НФ)

1965 - повість "The Furies" - "Фурії", "Люті". В цій історії є дві сторони, і важко сказати, хто, на думку автора, тут антагоніст, а хто протагоніст. З одного боку - троє наділених надздібностями людей, найнятих для ліквідації Віктора Карґо, з іншого боку - сам Віктор Карґо, міжпланетний герой, що втратив всіх побратимів в нападі на піратську твердиню і був порятований місцевими негуманоїдами. Він за їх допомогою полагодив свій корабель та знищив піратів. Тоді дізнався, що його рятівники поставлені Міжпланетним урядом під винищення, і оголосив війну своїм старим начальникам. Боротьбі трьох Фурій проти Віктора Карґо присвячена ця повість. Історія несправедливості й народної помсти. (М’яка НФ)


1966 - повністю видано перший роман - "This Immortal" ("Цей невмирущий", до втручання видавця "...and Call Me Conrad" - "...і звіть мене Конрадом") - один з моїх улюблених творів Р.Ж.. Головний герой, грек, наділений численними потворствами та безсмертям (бог Пан?), котрий протягом століть на пост-ядерній Землі приховував від окупаційної адміністрації свою особу (і, відповідно, вік) є під різними іменами водночас героєм народно-визвольної боротьби землян (керував атомним бомбардуванням курортів іншопланетян) та чиновником тієї ж окупаційної адміністрації. Хвилююча, позитивна праця. Нагадує, що не кожен, хто неправильного кольору - ворог, навіть якщо він не з Землі. Р.Ж. не приховував, що Конрад Номікос став прообразом Корвіна з Амберу та вищезгаданого Махасаматмана. (М’яка НФ, ПОСТАПОКАЛІПСИС)


Також 1966 - "The Dream Master" - "Майстер снів", також "He Who Shapes" - "Той хто порядкує", "The Ides of Octember" - "Октемберські іди" (октембер - місяць між груднем та січнем, котрий ніколи не настає). Роман нічим примітним не запам’ятався. Я навіть не зрозумів кінцівки. В цій книзі існують психіатри, котрі входять разом з пацієнтом в лікарем побудований сон, керуючи оточенням. Оповідь про психіатра, котрому довелось мати справу із сліпою з народження пацієнткою. (М’яка НФ)


Також 1966 - повість "For a Breath I Tarry" - "Чекаю миті подиху". Життя зникло з Землі, є лише автомати та ШІ, що керують ними. Оповідь про те, як розвиваються безтолкові машини, покинуті творцями. Незабутній для мене твір. До сліз просто. (М’яка НФ, ПОСТАПОКАЛІПСИС)


1967 - "Lord of Light" - "Бог Світла". Роман оповідає про планету, заселену поселенцями з "Зірки Індії", на якій діє футуристичний феодалізм: команда корабля прибрала до рук усі технології складніші за плуг, в т.ч. перенесення душ з тіла в тіло, час від часу припиняючи спроби винайти друкарський верстат та подібні йому небезпечні речі. Пасажири ж утворили землеробське суспільство, котре вклоняється колишнім членам екіпажу як богам індійського пантеону. Однак на "небесах", в світі палаців, обжерства та наложниць, з’явився зрадник-прометей, котрий вирішив принести Світло простому народові. Ця книга - про його боротьбу. Здається, десь навіть на папері у мене є. Най-найобраніше з доробку Р.Ж.. Крім проблем соціальної нерівності, безсмертя, релігії (в т.ч. прапор християнства, піднятий армією зомбі під проводом колишнього корабельного капелана), дещо торкається біди колонізації, але цього разу люди в ролі колонізаторів. Головна винесена ідея для мене така, що поки верхи контролюють 95% всього, повстання суто низів приречене на поразку. (ФЕНТЕЗІ)


Також 1967 - повість "This Mortal Mountain" - "Ця смертна гора". ГГ - видатний альпініст, кидає виклик Сірій Сестрі, найвищій горі у відомій частині Всесвіту. Оповідь про впертість команди людей, що вирішила видертись на такий пік, і таємницю, що там схована. (М’яка НФ)


1969 - "Creatures of Light and Darkness" - "Творіння Світла та Пітьми", космогонічний звиздець, про котрий я мало що можу згадати у зв’язку з шоком від того, як там переплітаються образи Залізного генерала ("Вічного революціонера", якщо по-нашому) та всіляких єгипетських богів. Я нічого не пам’ятаю, крім того, що там єгипетські божества носяться космосом та воюють одне з одним. Образ бога Ентропії (Смерті, якщо по-людськи) викликає асоціації з пізнішим героєм "Доннерджека". Мемом стала молитва агностика з цієї книги до "бога, якщо він існує". (ФЕНТЕЗІ)


Також 1969 - "Isle of the Dead" - "Острів померлих". Ще один богоподібний герой, Френк Сандау, вперто викликає у мене образ Роберта Дауні молодшого. Ну дуже вже нагадує Френк Тоні Старка: вражаюче багатий інженер, коханець, філантроп, в котрого купа ворогів. Тільки от Френк у зв’язку із зловживанням кріоподорожами в молодості "страждає" на безсмертя. А "інженерує" пан Сандау - планети. "Під ключ". Уявляєте, які в таких всесильних осіб можуть бути вороги? (М’яка НФ)


Також 1969 - повість "Damnation Valley" - "Долина прокляття". Оці всі "Втечі з Лос-Анджелеса й Нью-Йорка" й подібні фільми, в котрих злочинець виконує благородну місію - неминуче походять від цієї історії. Пост-апокаліптичний роман, в котрому після атомної війни єдині регіони США, де збереглась цивілізація - Південна Каліфорнія та Масачусетс. Головного героя (Г.Г.) ловлять за численні злочини, і змушують відвезти вантаж вакцини до Бостону. Сіль у тому, що через незмінно нельотну погоду небом не дістанешся, а автомобілем шлях через ріку Місісіпі знає лише Чорт, котрий і є ГГ. З самої книги 1977 року зробили фільм, котрий поруч із Mad Max'ом, Blade Runner'ом та іншими став натхненником серії ігор Fallout, а також прямою основою для сеттингу аддону "Lonesome Road" до гри Fallout: New Vegas. (ПОСТАПОКАЛІПСИС)

Також 1969 - повість "The Eve of RUMOKO" - "Переддень РУМОКО". Настала глобалізація, і вся інформація про людство зберігається у базах даних: народження, смерті, стан здоров’я, трудова історія, статки. Чи не все?.. ГГ - інженер-програміст, що брав участь у розробки глобальної комп’ютерної системи, і останньої миті видалив з неї свою особисту інформацію, ставши тру Анонімусом. Чи приємніше жити, не існуючи для Системи?.. А суть повісті - в проекті "РУМОКО", котрий має спровокувати появу в океані нового вулканічного острова. (М’яка НФ)



1970 - почалось. "Nine Princes in Amber" - "Дев’ять принців Амберу". В ній ГГ отямлюється з амнезією у психіатричній лікарні, ламає гіпс на руках та ногах та тікає. Поступово він дізнається, що він не якийсь безродний американець, а принц Корвін - представник монаршої родини, причому предентент у поточній гарячій боротьбі за трон. Причому трон цей знаходиться у паралельному світі, і Корвін, заручившись підтримкою молодшого брата, негайно вирушає його завойовувати. Книга вказує, наскільки важливим є мистецтво слухання, ололо. (ФЕНТЕЗІ)


1971 - "Jack of Shadows" - "Яків, ой, Джек з тіней". Дія відбувається на планеті, що перебуває у становищі синхронного обертання: одна половина завжди темна і на ній панує магія, інша завжди світла і там панує наука. Головний герой - Джек з тіней, представник народу Пітьми, потерпів від жорстокої несправедливості: його безпідставно страчують, його кохану видають заміж за його ворога. Відродившись, як будь-який вихідець з Темного боку, він починає шлях до помсти та світового панування. Сумна та повчальна оповідь про те, як ненависть знищує особистість. Важлива також думка про те, що перед руйнуванням жахливої несправедливої системи слід потурбуватись про задум системи, яка буде збудована натомість. (ФЕНТЕЗІ)


1972 - "The Guns of Avalon" - "Рушниці Авалону". В ній Корвін втікає з темниці Амберу. Закони фізики в Амбері діють не так, як на Землі, але Корвін знає речовину, котра спалахує там немов порох. В цій книзі ГГ готує напад на Амбер за допомогою вогнепальної зброї, і дізнається, що повсюдно в Тінях (паралельних світах) з’явились величезні чорні плями - Чорний шлях, з котрого повсюдно лізуть пекельні чудиська й убивають без розбору. Подальше становлення Корвінової волі до влади. (ФЕНТЕЗІ)


1973 - "Today We Choose Faces" - "Нині ми обираємо обличчя". Професійного убивцю на ім’я Анджело ді Негрі виводять з гібернації легалізовані правонаступники мафії, аби виконати одне-єдине замовлення: убити науковця, котрий живе на певній планеті сам-один, з’єднаний свідомістю з комп’ютером. Цим починається дуже плутаний роман, пов’язаний із клонуванням і переносом душ. Дуже дика фантазія на тему "як пов’язані різні особи з однією ДНК?" (М’яка НФ)


Також 1973 - "To Die in Italbar" - "Померти в Італбарі". Р.Ж. вважав це найгіршим своїм романом. Мовляв, звільнився з роботи для зосередження на письменництві, і дуже хотілось їсти. ГГ, Хейдель фон Химак, володіє надприродніми силами: він циклічно стає то цілителем від усіх хвороб, то розносником всіляких зараз. Його таємницею є те, що він, як і Френсіс Сандау, є "носієм" божества раси пейянців. Такий зачин приправлений сеттингом галактичної холодної війни. (М’яка НФ)

Також 1973 - повість "'Kjwalll'kje'k'koothailll'kje'k" - "Співець". Продовження історії Анонімуса, в котрій він розслідує смерть двох людей, в котрій звинуватили дельфінів. (М’яка НФ, ДЕТЕКТИВ)


1975 - "Sign of the Unicorn" - "Знак Єдинорога". Раптом хтось починає убивати дітей Оберона так, аби підставити Корвіна. ГГ вирішує дізнатись, що трапилось із братом Брандом, котрий безвісти зник приблизно водночас із батьком. Роман розкриває частину подробиць змов попередніх книг, і вчить не довіряти родичам, навіть якщо вони покалічені, голодні й в боргу перед тобою. (ФЕНТЕЗІ)


Також 1975 - повість "Home Is the Hangman" - "Дім - Кат". Продовження історії Анонімуса. Для дослідження космосу люди створили мозок, заснований на надпровідниках, і для навчання проводили крізь нього думки й почуття чотирьох людей-операторів. Таким чином з'явився перший справжній штучний інтелект (ШІ). Під час дослідження зовнішніх планет Сонячної системи Кат (так назвали робота) прийняв кілька необґрунтованих рішень, не виконав наказ, проект оголосили провальним, і про Ката забули. Минуло кільканадцять років, і його космічний корабель упав у Мексиканську затоку. За два дні одного з операторів знайшли мертвим. Один з решти наймає анонімного ГГ для власної охорони. Важлива історія становлення нової розумної істоти, а також людської безвідповідальності й параної. (М’яка НФ)


1976 - "The Hand of Oberon" - "Рука Оберона". Корвін знаходить ваду у самому Візерунку як причину появи Чорного шляху. Для виправлення потрібен Камінь Правосуддя. Гонитва за ним є предметом книги. (ФЕНТЕЗІ)


Також 1976 - (із Ф. К. Діком) "Deus Irae" - "Господь гніву". Ідея належить Дікові, але він не зміг закінчити, бо типу знав недостатньо про Християнство. Історія роботи над цим романом включає драму: кіт Желязни обісцяв оригінал рукопису, і довелось слати його в такому вигляді видавцю. Але двоє авторів таки закінчили твір, і завдяки Р.Ж. там таки навал всіляких цитат і посилань до Біблії. Найгнітючіша пост-апокаліптична атмосфера, дуже близька за духом до серії ігор Fallout: пост-ядерний світ, у якому купа всіляких мутантів, всі страждають від хвороб, містечка налічують кільканадцять поганих будиночків. В одному з таких селищ діє осередок Служителів Гніву - нової релігії, котра шанує Карлтона Люфтойфеля - одного з головних передвоєнних розробників зброї. В своєму соборі Служителі Гніву бажають мати фреску з його зображенням, і вони посилають ГГ, художника, безрукого безногого каліку з роборуками і візком, запряженим коровою, шукати по світу Господа Гніву - К. Люфтойфеля. Гнітючий роман, в котрому Служителі Гніву конкурують з рештками Християнства, і автори показують, що всі артефакти релігій гроша не варті, бо їх істинне значення могло бути переплутане ще в давню епоху. Ну і комічно, звісно, спостерігати, як люди "післякінця" хапаються за богів, як за соломинку надії. Але цей роман, тим не менш, має хепі-енд. Так що не все так похмуро. (ПОСТАПОКАЛІПСИС, М’яка НФ)



Також 1976 - "Doorways in the Sand" - "Двері в піску". Іншопланетна цивілізація в порядку обміну культурними цінностями передала "Зоряний камінь" (призначення невідоме) та Реннієву машину (перетворює предмет на свою віддзеркалену копію) людям в обмін на Мону Лізу та коштовності Британської корони. "Зоряний камінь" зникає, а ГГ - останній, хто його бачив, і за ним ганяються поліція, земна й міжпланетна, та мафія. Життєрадісна науково-детективна фантастика з хепі-ендом. (М’яка НФ, ДЕТЕКТИВ)



Також 1976 - "Bridge of Ashes" - "Міст із праху". Денніс Гіз, 13-літній хлопчик, найсильніший телепат в історії Землі, перебуває в комі через перевантаження думками й почуттями людей навколо, а іноді прокидається, набуваючи інших особистостей, в т.ч. померлих. В книзі діє організація "Дітей Землі" - еко-терористів, що борються з забрудненням довкілля шляхом точкових убивств. По ходу книги з’ясовується, що в забрудненнях Землі винні іншопланетяни, що маніпулювали людством з метою перебудови планети для себе. Але кінець - світлий, як зазвичай в Р.Ж.. (М’яка НФ)



1978 - "The Courts of Chaos" - "Палаци Хаосу". Завершення історії Корвіна. В ній король Оберон намагається виправити ваду Візерунку, а Корвін відмовляється від будь-яких прав на престол Амберу. Книга про боротьбу Корвіна з Брандом та напад військ Порядку на Палаци Хаосу. (ФЕНТЕЗІ)


1979 - "Roadmarks" - "Дорожні знаки". Роман, по якому можна зняти конкурента "Кунґ Ф’юрі". Оповідає про шосе, котре пролягає між минулим та майбутнім. ГГ, Ред Доракін, істерично намагається змінити історію, аби знайти її гілку, на котрій він дещо загубив. Рукопис звався "Last Exit for Babylon" - "Останній поворот на Вавилон". Дуже комічна оповідь, повна омських штук типу кохання дракона з тиранозавром, робовбивці, що став гончарем, Адольфа Гітлера, котрий гарячково шукає гілку історії, де він переміг, тощо. Проблема жалкування про власні вчинки, проблема батька й сина. (ФЕНТЕЗІ)


1980 - "Changeling" - "Підкидьок". Книга починається падінням панування злого чаклуна Дета Морсона (сина Мора?). Добрий чаклун Мор замість убити нащадка Дета (свого онука?) відносить його в паралельний світ, а звідти бере натомість іншу дитину, аби ЗБЕРЕГТИ БАЛАНС, ОЛОЛО. Однак не так сталося, як гадалося: викрадений малюк виявився сином видатного інженера-програміста, і в світі магії починає на кустарному рівні відроджувати втрачені колись технології. Зрештою він починає загрожувати всьому мракобісному світу чаклунів, і Мор повертає на батьківщину Поля Детсона, сина Дета Морсона, аби припинити руйнування краси рідних земель драконів, кентаврів, чарів та таємниць. Класична дилема, коли у війні обидві сторони здаються правими, і світлішою стає та сторона, котра не до кінця поїдена ненавистю. (ФЕНТЕЗІ)


1981 - "Madwand" - "Шалена паличка". Поль Детсон, навіть перемігши армію сталевих машин, не до кінця опанував свої магічні здібності. Він мусить пройти певні магічні ритуали на з’їзді чаклунів. Тим часом його мучать моторошні кошмари про потвор геть іншого світу. Книга про зіткнення Поля з похмурим спадком свого батька. (ФЕНТЕЗІ)


Також 1981 - "The Changing Land" - "Мінливі землі". Дилвіш Проклятий, повернувшись з Пекла, подорожує верхи на вогнедишному сталевому розумному коні в пошуках свого головного ворога - Джелерака. ГГ прямує до однієї з його фортець - Замку без часу, де також живе негуманоїдний напівбог давніх часів, Туалуа. Замок стоїть в центрі Мінливих земель - території, що безперервно змінюється в якості смуг перешкод. Така собі pure fantasy оповідь. Нащо вона - не знаю. (ФЕНТЕЗІ)


1982 - "Dilvish, the Damned" - "Дилвіш проклятий". Приквел "Мінливих земель". Збірка не менш безтолкових оповідань про пригоди Дилвіша в боротьбі з рандомними, немов боти в "героях", ворогами. (ФЕНТЕЗІ)


Також 1982 - "Eye of Cat" - "Око кота". Цей роман я не прочитав, бо мені попався жахливий переклад. (М’яка НФ)


Також 1982 - (з Ф. Сабергаґеном) "Coils" - "Витки". ГГ живе спокійним життям у своє задоволення на кошти, котрі з’являються на його рахунку нізвідки. Одного разу він вирішує провідати батьків, і виявляється, що місць, де минуло його дитинство - не існує, тобто спогади несправжні. ГГ відмовляється від особистого щастя заради відповідей на питання, й розкриває в собі здібність надприродньо втручатись в будь-які комп’ютерні системи. Задля порятунку коханої він виступає проти своїх старих хазяїв. Роздуми на тему зажерливості великих корпорацій. (КІБЕРПАНК)



1985 - повість "24 Views of Mt. Fuji, by Hokusai" - "24 краєвиди гори Фудзі кисті Хокусая". На початку занудна історія жінки, котра при смерті вирушила в паломництво Японією, переростає в шалену НФ. Виявляється, що ГГ - "вдова" інженера-комп’ютерника, котрий, експериментуючи з переносом свідомості в машину, одного разу залишився там назавжди. Зіткнення з ним є предметом книги. Чи живий він, якщо його тіло давно зникло? Чи став він комп’ютерною програмою, а чи лишився чимось більшим? (М’яка НФ)


Також 1985 - "Trumps of Doom" - "Карти Долі". Мерлін, син Корвіна та Дари, живе на Землі, працює інженером-програмістом, розробляє штучний інтелект для маніпулювання Тінями, мріє віднайти батька, відбиває щорічні замахи на власне життя. Черговий замах виявився особливим: Мерліна заманили в будинок, де він зустрів понівечений труп Джулії, своєї колишньої коханки, та потвору з іншого світу, котра спробувала вбити і його. Раптом Люк, університетський друг Мерліна, виявляється не тим, ким видавав себе протягом років. Початок нового циклу творів про Амбер та Хаос. Проймає тема довіри між друзями. (ФЕНТЕЗІ)


1986 - "Blood of Amber" - "Кров Амберу". Мерлін втікає з кришталевої печери й пробує отримати важіль впливу на Люка шляхом порятунку його матері з Твердині чотирьох світів. Чаклун, що займає Твердиню, виказує знайомство з Мерліном. Історія продовжує закручуватись. (ФЕНТЕЗІ)


1987 - повість "The Sleeper" - "Сплюх". Входить в світ Джорджа Р.Р. Мартіна "Дикі карти". Після падіння на Землю таємничого віруса, від якого більшість заражених, в т.ч. тато ГГ, помирали, хлопчик на ім’я Кройд Кренсон перестав спати на кілька тижнів, а коли заснув, то прокинувся дорослим, геть інакшим на вигляд та наділеним надсилами. І кожного сонного циклу зовнішність та здібності в Кройда змінюються. Так він став Сплюхом - один з "тузів", мутантів, що вижили і зберегли людську подобу, набувши суперсил. Піднята проблема раннього дорослішання після смерті батька, ну і кафкіанство - трагедія людей, що миттю стали потворами (але останнє - ідея Дж.Р.Р. Мартіна, звісно). (М’яка НФ)


Також 1987 - "A Dark Traveling", "Темна подорож". Наша Земля - один з багатьох паралельних світів, що розщеплюються в поворотні миті історії. Протягом багатьох поколінь родина Вайлі тримає транскомп нашого світу - портал у інші світи. Одного разу на батька родини відбувається напад у кімнаті передачі, на підлозі залишаються криваві сліди, а передавальний пристрій зіпсовано. Діти вирішують попри все знайти тата й порятувати його. (М’яка НФ)


Також 1987 - "Sign of Chaos" - "Знак Хаосу". Мерлін усвідомлює, що Задзеркалля, де застрягли він та Люк - то створена Люком під впливом ЛСД тінь. Він втікає звідти, лишаючи Люка тверезіти, і повертається до пошуку своїх недругів. Продовжується болюча тема взаємної довіри близьких людей. (ФЕНТЕЗІ)

1988 - повість "Concerto for Siren and Serotonin" - "Концерт для серотоніну та сирен". З циклу про Кройда Кренсона. Не можу ані речення згадати, про що оце. (М’яка НФ)


1989 - "Knight of Shadows" - "Лицар тіней". Мерлін намагається отямитись від знайомства з новою стороною своєї колишньої коханки, і потрапляє в дивний "негативний" світ "межи Тінями", де змагаються Візерунок та Логрус. В незвичному становищі старі вороги стають друзями, а знайомі інструменти - недоступними. (ФЕНТЕЗІ)


1990 - (із Ф. Сабергаґеном) "The Black Throne" - "Чорний трон". Книга фантазій про Едгара Аллана По. Здалась мені несусвітньою маячнею, і не зміг дочитати. (ФЕНТЕЗІ)


Також 1990 - (із Томасом Т. Томасом) "The Mask of Loki" - "Маска Локі". В ній ГГ - хранитель таємничого каменю Ордену тамплієрів, протягом багатьох перероджень протистоїть Гірському старцеві, голові асасинів, у його намаганнях отримати камінь і, за його допомогою, абсолютну владу. (ФЕНТЕЗІ)


1991 (із Р. Шеклі) "Bring Me the Head of Prince Charming" - "Принесіть мені голову прекрасного принца". Демон Аззі завдяки випадковості потрапляє з Пекла на Землю. Наближається Тисячолітня гра Добра із Злом, до якої Добро готує величний Собор. Аззі ж пропонує вельможам Зла поставити п’єсу про прекрасного принца та сплячу красуню, але з такою кінцівкою, що вчила б Зла. ГГ будує декорації, збирає з шматків мерців та оживляє акторів. Комічна історія "без гальм" в сеттінгу стилю творчості Данте. (ФЕНТЕЗІ)


Також 1991 - "Prince of Chaos" - "Принц Хаосу". Мерлін повертається до Палаців Хаосу. Король Хаосу помер, і ГГ внаслідок багатьох неочікуваних смертей на початок книги №3 в порядку наслідування престолу. Завершальна книга, в котрій закінчуються інтриги та розкривається доля Корвіна після Битви при Хаосі. Хоча залишається достатньо таємниць, щоб розвинути з них іще багато сюжетів... (ФЕНТЕЗІ)

1992 - повість "Come Back to the Killing Ground, Alice, My Love" - "Повернись до місця вбивства, Алісо, кохання моє"! Це клята оповідь жахів з описами нутрощів розуму, що збожеволів, та напівреального світу, ним породженого, з описами реальних та уявних катувань. Must read! (ФЕНТЕЗІ, НФ)


Також 1992 - (із Томасом Т. Томасом) "Flare", "Спалах". Надто багато описів фізичних процесів при нулі екшену. Ніасіліл. (Жорстка НФ, КАТАСТРОФА)

1993 - повість "The Long Sleep" - "Довгий сон". Оповідь про те, як якийсь психолог підставив Кройда Кренсона щодо власної зради уряду США. Читав, але ніфіга не можу згадати суть. Щось пов’язане з крадіжкою радіоактивного ізотопу чи шо. (М’яка НФ)


Також 1993 (з Р.Шеклі) - "If at Faust You Don't Succeed" - "Якщо з Фаустом не виходить". Продовження історії демона Аззі. В новій боротьбі бобра з козлом Мефістофель пропонує докторові Фаусту, одному з найвидатніших людей всіх часів та народів, зробити кілька ключових рішень людської історії. Але хто міг подумати, що за Фауста себе видасть крадій, що вдерся в помешкання доктора?.. Знову той же фарс на тлі невтримного пафосу демонів та янголів. Автори підводять читача до думки, що між Добром та Злом насправді немає чіткої межі, й за цими силами немає ясних ідей. (ФЕНТЕЗІ)


Також 1993 - "A Night in the Lonesome October" - "Ніч у самотньому жовтні". Шалений осінній машап, в якому серед інших Джек-потрошитель та граф Дракула в числі людей, наділених знаннями й силами, збираються в місці, де може відкритись портал у світ Ктулху, причому одні будуть старатись його відкрити, інші - закрити. Оповідь ведеться від імені пса Джека-потрошителя, і в якості другорядних героїв діють Шерлок Холмс та доктор Франкенштейн із своїм творінням. Похмуре фентезі саме для нинішньої погоди. (ФЕНТЕЗІ)


1994 - (із Дж. Хаусманом) "Wilderness" - "Незаймані землі". НЕ ФАНТАСТИКА, а пригодницький роман. Дві оповіді двох авторів, з’єднані одним заголовком. 1808 року Джон Кольтер пробіг 150 миль, переслідуваний воїнами племені чорноногів. 1823 скалічений ведмедем мисливець Г’ю Ґлас проповз понад 100 миль дикою місциною від Великої Долини до ріки Міссурі. Про їх незламність - ця книга. (ПРИГОДНИЦЬКЕ)


1995 (з Р. Шеклі) - "A Farce to Be Reckoned With" - "Фарс, з котрим слід рахуватись". Демон Аззі, страждаючи від попередніх двох провалів, задумав Велике Злодійство. Він знайшов гурт людей, котрим зробив пропозицію, від якої не відмовишся: виконання найзаповітніших бажань. Події нової п’єси закручуються навколо Венеції, Вавилону свого часу. Повчальна історія проти миттєвого втілення мрій та бездумного втручання у світобудову. (ФЕНТЕЗІ)


1997 (із Дж. Лінсколд) - "Donnerjack" - "Доннерджек". Розроблялась всесвітньо доступна віртуальна реальність, населена комп’ютерними програмами із справжнім штучним інтелектом, змодельована так, ніби ці програми ("проги") - живі істоти у власному особливому світі. Внаслідок спровокованої трьома людьми (один з яких, маленький спойлер, ГГ початку роману) катастрофи віртуальний світ перетворився на "Вірту" - геть непідконтрольну паралельну реальність, в котрій живуть давні боги, німфи та інші витвори людської уяви. Більшість людей підключаються до Вірту немов до "Матриці", як і очікується - щоб почуватись іншими, ніж у матеріальному тілі. Однак істоти Вірту незадоволені вторинністю свого дому. І що трапиться, якщо між Вірту й Веріте (реальним світом) з’явиться матеріальний прохід?.. Книга про проблему існування у віртуальній дійсності та її взаємозв’язок із фізичним світом. Епічний екшн із війною богів включено. (М’яка НФ, КІБЕРПАНК)


1998 (із А. Бестером) - "Psychoshop" - "Психокрамниця". Іронічно, що цей роман закінчив Р.Ж. за чорновиками покійного Альфреда Бестера, й невдовзі помер сам. В ньому американський журналіст потрапляє у будиночок в передмісті Рима, розташований поза часом і простором - у ньому живе могутній міняйло душ Адам Мазер, до котрого звертаються люди різних епох для обміну своїх особливостей на більш бажані. За замовленням Мефістофеля Адам готує матеріали для створення Іддроїда - істоти, складеної з надзвичайних запчастин. Не наповнений особливим сенсом твір з неочікуваними поворотами сюжету. Омськ. (ФЕНТЕЗІ)


1999 (із Дж. Лінсколд) - "Lord Demon" - "Пан Дідько", азаза, "Лорд Демон". Багато тисячоліть тому відбулась війна між богами та демонами, наслідок котрої демонам довелось покинути рідний світ. Вони збудували новий дім, але не раз намагались відвоювати вітчизну - і щоразу програли. Також вони шукали нові світи, й випадково знайшли прохід на Землю - у Монголію, внаслідок чого протягом століть відбувався культурний обмін між демонами й Китаєм. ГГ, Кай Врен ("Кай Кропив’яник"), герой останньої війни, протягом сторіч вів життя мирного відлюдька, аж раптом був виведений із спокою кількома замахами на своє життя, і опинився у вирі подій, що ведуть до нової війни. Історія співвідношення людського й надлюдського, расизму, реваншизму. (ФЕНТЕЗІ)


2009 - "The Dead Man's Brother" - "Брат мерця". Трилер, написаний на початку 70-х і знайдений в архіві письменника. Не фантастика. Я ще не брався за нього. (ДЕТЕКТИВ)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Людина і Вогонь Свободи

моя богиня Энтропия