Прочитавши бібліографію Філіпа Кіндреда Діка 1953-1960 років


Філіп Кіндред Дік - письменник-псих, мрійник-наркоман, візіонер похмурого майбутнього. Інтуїтивно-логічний інтраверт. Улюбленою темою його творів була оманливість навколишнього світу. Оповідання про повстання дитячих іграшок та іншопланетян, котрі їдять та замінюють собою людей - в його стилі. Інший важливий напрям - соціальна фантастика. Філіп Дік почував різку огиду до капіталізму, як це виразно промовляють оповідання "Foster, You're Dead!", "Nanny" та "Sales Pitch", не будучи прихильником системи СРСР із диктатурою партії, постійно вигадував оригінальні способи управління суспільством.

Дік - виразний представник доби маккартизму, коли "комуніста шукали в кожній ложці супу", шпигунської істерії, руйнівного впливу котрої зсередини зазнав зрештою сам письменник, спершу сам гнаний за "червоні" симпатії, згодом автор безглуздих доносів.

Я вирішив не готувати звіт по всіх романах загалом, а згрупувати по десятиліттях. Так що спершу - одна повість та вісім романів, видані 1953-1960.



1953 - повість "The Variable Man", "Людський фактор" [ГУМАНІТАРНА НФ, ХРОНООПЕРА, АНТИУТОПІЯ]. Стародавня позаземна імперія блокувала розвиток земної цивілізації в межах Сонячної системи. Уряд готує війну проти чужих імперіалістів. Головна ставка зроблена на майже закінчену зброю, котра підірве зсередини головну зірку ворога. Перед важливими рішеннями в цій версії майбутнього прийнято радитись із машиною, котра звітує про імовірність успіху. І коли бойова готовність вже оголошена, в рівнянні з’являється нова змінна - випадково перенесений істориками з 1914 року геній-механік... Типове "попаданство", коротше кажучи :)


1955 - "Solar Lottery", "Сонячна лотерея" [ГУМАНІТАРНА НФ]. Сонячною системою править Верховний круп’є, обраний генератором випадкових чисел з-поміж усіх громадян. Закріпитись його диктатурі не дають нові вибори, на котрих обирає Фортуна. Для захисту ж від правління фріків та психів проти новообраного круп’є виступає обраний Радою Фортуни убивця, на захист круп’є - корпус телепатів. Закручена суперечлива, але цікава схема в галузі соціальної фантастики. І навіть випадкові числа виявляються не надто аж випадковими.

1956 - "The Man Who Japed", "Жартівник" [АНТИУТОПІЯ, ГУМАНІТАРНА НФ]. Людською цивілізацією, з трудом відбудованою після ядерної війни, править тоталітарний режим моралізаторства й доносів. ГГ очолює агенство зі створення пропагандистських матеріалів. Аж раптом йому пропонують очолити Телеінформаціон - тамтешнє "міністерство правди". Тим часом хтось цинічно поглумився над пам’ятником Вождеві-засновнику у столичному парку. І ГГ знає, хто це зробив. Книга про безкомпромісну самовбивчу боротьбу з тоталітарною машиною. Про війну посмішки у світі, де все - серйозно, а легковажність - поза законом.

Також 1956 - "The World Jones Made", "Світ, створений Джонсом" [ГУМАНІТАРНА НФ, ПОСТАПОКАЛІПСИС, АНТИУТОПІЯ]. Минула Третя світова війна, ядерна війна. Ідеології XX сторіччя були поглинені релятивізмом, і світ мирно злився у глобальний союз. Тим часом після війни народжуються мутанти - здебільшого просто потвори, але іноді істоти з надзвичайними здібностями. Серед них Флойд Джонс - чоловік, що бачить своє майбутнє на рік вперед і починає крокувати до релігійної, а згодом і світської, влади. Книга про боротьбу диктатури думки з диктатурою дії. В ній Дік дає барвистий опис розвитку фашистівського руху, не називаючи його власне фашистівським.

1957 - "Eye in the Sky", "Око небесне" [ГУМАНІТАРНА НФ, ПСИХОДЕЛІКА]. В часи розпалу маккартизму звільняють інженера-дослідника, чию дружину підозрюють у симпатіях до прогресивної партії та знайомстві з комуністичною пропагандою. Невдовзі на демонстрації запуску новітнього "ядрьоного колайдера" під удар аварії потрапили восьмеро, в тому числі вищезгаданий звільнений із своєю супутницею життя. Постраждалі доволі швидко видужали, окрім ветерана війни, котрий отримав перелом хребта під час падіння. Будучи виписаними з лікарні, нещасні помічають, що коїться чортівня: працюють всі забобони, буквально діють молитви, навколо релігійна істерія, а звичайні закони логіки, фізики, et cetera - не виконуються. Сюжет закручується спробами зрозуміти, що за треш та наркоманія відбуваються навколо.

1957 - "Cosmic Puppets", "Космічні маріонетки" [ФЕНТЕЗІ]. ГГ вирішив повернутись до містечка свого дитинства, роздивитись милі серцю місця. Але повернувшись - знаходить геть інші вулиці, інших людей, і головне - реєстровий запис про власну смерть у малолітстві. Спробувавши покинути чортівню, натикається на розбитий лісовоз і колоди в ширину усього проїзду. Містичний роман про боротьбу сил світла й темряви. Особливо "доставляє" сцена пожирання маленької дівчинки пацюками.

1959 - "Time Out of Joint", "Розлад часу" [ГУМАНІТАРНА НФ, АНТИУТОПІЯ]. ГГ займається двома справами: розв’язує ребуси з газети й бухає. Ребуси однотипні, ГГ - єдиний регулярний переможець, і це дає йому стабільний дохід. Кожен житель містечка знає ГГ в обличчя. Раптом знахідки в руїнах за містом та перехоплена саморобною рацією розмова льотчиків вказують на театральну природу середовища. ГГ намагається поїхати геть, і зустрічає банальні перепони: блок-пости, нескінченні черги на вокзалі... Але вперто рухається до розкриття причин егоцентричності свого оточення та суті подій за обрієм.

1960 - "Dr. Futurity", "Лікар Майбутнє" [ХРОНООПЕРА, ГУМАНІТАРНА НФ, АНТИУТОПІЯ]. ГГ - лікар, спокійно прямував на роботу, аж раптом опинився у майбутньому, де замість лікування людей добивають, все населення - молоде і темношкіре, а розмноження відбувається виключно штучним шляхом. "Попадання" - не випадковість: лікарняні навички давно втрачені, а кланові Вовка дуже потрібно вилікувати одну людину... Побічною важливою темою роману є колоніалізм європейців у XV-XX сторіччях. Типова безпощадна хроноопера, самосуперечлива повністю, але опис світу майбутнього і самобутній погляд на події колонізації Америки - проймають.
Також 1960 - "Vulcan's Hammer", "Молот Вулкана" [АНТИУТОПІЯ, ПОСТАПОКАЛІПСИС]. Земну цивілізацію з трудом відбудовано після Третьої світової війни. В результаті 1992 року уряди світу склали всю повноту законодавчої, виконавчої та судової влади на користь суперкомп’ютера на ймення "Вулкан-3". Від його імені править організація "Єдність" - сукупність техніків, бюрократів та солдат, котрі збирають інформацію та виконують рішення. На чолі "Єдності" стоїть голова - єдина людина, що має прямий доступ до "Вулкану-3". Поруч з тим існує неолуддитський повстанський рух "Цілителів", очолюваний таємничим отцем Філдсом, котрий прагне зруйнувати панування машини. ГГ, сатрап "Єдності" в Північній Америці, розслідуючи загибель колеги від рук "Цілителів", зрозумів, що голова "Єдності" приховує їх існування від "Вулкана-3". Невже головна особа правлячої організації й головний інструмент суперкомп’ютера - зрадник?.. Основна тематика роману розкривається лише після головного сюжетного повороту.

Філіп Кіндред Дік написав дохрінальйон оповідань, вперше одне з них було видане у 1952 році. Серед них найбільше запам’ятались "Mr. Spaceship" (про професора у тілі космічного корабля), "Paycheck" (екранізований з Беном Аффлеком та Умою Турман), "The Defenders" (про роботів, котрі приховують від людей у бункерах факт закінчення атомної війни), вищезгаданий "Nanny" (про війну між роботами-нянями різних виробників), "The Mold of Yancy" (про тоталітарне управління суспільством за допомогою навіювання зразкових образів), "War Veteran" (про ветерана війни, котра лише мусить от-от початись), "Minority Report" (екранізований з Томом Крузом), "The Golden Man" (екранізований як "Next" із Ніколасом Кейджем)...

Я тим часом вже освоїв "Людину у високому замку" і прямую далі бібліографією Діка.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Людина і Вогонь Свободи

моя богиня Энтропия